maandag 11 augustus 2008

Niet veel gebeurd

De afgelopen week is er niet zo veel gebeurd. We moeten momenteel nog wachten op het bevolkingsregister voor een persoonsnummer en dan kan een plaats op de barnehage voor Xander geregeld worden. Dit begint onderhand wel een beetje spannend te worden, maar we moeten er maar op vertrouwen dat alles goed gaat komen.

Ik had al geschreven dat we de auto gehaald hadden en hem moesten overschrijven de volgende dag. Dinsdag ben ik dan ook naar Gjøvik gereden (naar het Traffikstasjon). Ik dacht alles voorbereid te hebben, alle papieren mee, alles nog een keer controleren, auto verzekerd, etc. Aangekomen bij het traffikstasjon was ik al bij de deur ontmoedigd... er hing een papier dat ook eigendomsbewijs deel 2 nodig was (dit schijnt, hoorde ik later, pas sinds een jaartje of 3 zo te zijn) en die was nog in handen van de vorige eigenaar... Thuisgekomen maar een sms-je gestuurd en afgesproken dat we de volgende ochtend zouden aanrijden voor deel 2.

Woensdag is de auto dan toch goed overgeschreven. Het overschrijven kost hier overigens iets meer dan in NL, een kleine 200 euro (voor auto's van 12jr of ouder), maar ja... Hij is in bezit :)

Vrijdag werd ik gebeld door de DnB ('onze' bank) over de verzekeringen. Het was geen enkel probleem hem te verzekeren als ik m'n officiele adres (volgens bevolkingsregister) nog in Nederland had en ze hebben dus alles weer overgeschreven van Gjensidige naar DnB. Vrijdag kwam er ook een 2e sleutel van de Mitsubishi via de post. De vorige eigenaar vond het niet netjes dat er maar 1 sleutel bij was (de 2e was stuk gegaan) dus had hij een extra sleutel voor ons besteld, da's wel weer netjes.\
Ook nog even met de buurman gesproken over de grote houtblokken in de schuur die er lagen - ik kreeg ze zo 1-2-3 niet door midden voor in de houtkachel (jaja... die is momenteel zo-nu-en-dan nodig). Na wat tips gekregen te hebben (de houtlijm maakt het blok heel sterk) was de oplossing als dat niet zou lukken: "en anders zetten we de trekker er op met het kloofapparaat". Hij is nogal gek van z'n traktor :) Ook is nu ongeveer duidelijk hoeveel brandhout we moeten kopen: een kuub of 5. Nu nog even inkopen en dit in de kelder opslaan. Hij gaf aan we het hout niet op de vloer moesten zetten maar op een kleine verhoging (vrij van de grond), bij smeltsneeuw wilde er nog wel eens wat water naar binnen lopen. Ik kon hem echter vertellen dat dat ook gebeurd bij zware regenval van een paar dagen. We hebben een paar dagen geleden al snel de hele kelder verbouwd....

Zaterdag werd weer een reisdagje. We zijn in Oslo hout wezen halen bij de IKEA. Na een paar uur winkelen hebben we de hele auto volgestapeld met IKEA en konden we weer terug... Er staan nu nog een paar dozen in de gang, we moeten nog wat in elkaar sløtelen. Daar zijn we namelijk niet aan toegekomen, zondag waren we weer bij iemand thuis van de gemeente in Lillehammer, de laatste zomerdienst bij iemand thuis. Dit was direct ook de drukste, een man of 40 a 50 waren aanwezig en na afloop werd (zoals gebruikelijk) weer de BBQ aangestoken. De dienst zou eerst bij de sommerstevne worden gehouden (een soort zomerboerderij in de bergen), maar aangezien het de laatste tijd wat frisjes was en de weersvoorspelling voor de berg 3°C - 6°C was was het maar in de woning "in het dal". Het was wel leuk om daar beneden aan de berg te zitten en te zien dat de hele bergtop in de wolken gehuld was, je zag er niets van. Gelukkig maar dat we beneden zaten (alhoewel het zicht daar ook zo nu en dan minder was, maar dat kwam van de BBQ). Op de terugweg viel Xander in slaap en heeft hij geslapen van half zes tot de volgende ochtend half acht. Daar was 'ie wel aan toe. Zondagavond hebben we nog even met NL gebeld nav onze 7e trouwdag (2e keer in Noorwegen).

Minke heeft een afspraak gemaakt met de verloskundige en 27 augustus heeft ze er een afspraak. Daar moet ze dan ook direct maar een verklaring lospeuteren dat ze mag vliegen. De vliegmaatschappij Sterling ( de vluchten in September zijn 42 euro pp voor een enkeltje ) vereist een verklaring van een arts dat er gevlogen mag worden in week 24-36 van de zwangerschap. Lijkt geen probleem om die te krijgen... Op het werk leren enkele collega's al wat Nederlandse gewoontes en zinnetjes. Een kan al zeggen "jij bent melaats" (schijnbaar een scheldwoord hier) en heeft daarna ook direct maar geleerd "maar ook wel lief".

Oh... hageslag op brood is nog niet goedgekeurd door de Noren :)

1 opmerking:

remco zei

Hagelslag nog steeds niet ingeburgerd? Die noren leven nog in de ijstijd of niet?! :)

Mooi verhaal, leuk om te lezen!