vrijdag 15 augustus 2008

Circulaire B-65

Zoals ik al eerder schreef zaten we te wachten op ons persoonsnummer. In Noorwegen is het namelijk zo dat alles gekoppeld is aan dit unieke persoonsnummer, vergelijkbaar met het sofi- / burgerservice nummer in Nederland. Nu hebben wij wel een zogenaamd D-nummer, maar dit is niet een 'volwaardig' nummer, maar een nummer waaraan wel veel gekoppeld kan worden maar als je ingeschreven bent bij het folkeregisteret krijg je een volwaardig persoonsnummer.
Het grote verschil met Nederland is dat de integratie van dit nummer heel ver is doorgevoerd. Voor de aanvraag van een plaats bij de barnehage voor Xander hebben we ook voor ons alle drie een persoonsnummer nodig en van wat ik heb begrepen kan een electronische aanvraag voor een plaats niet gedaan worden op basis van D-nummer.

We stonden deze week dus enkele malen met veel spanning de brievenbus leeg te halen, maar helaas... alhoewel er verteld was door de medewerkers dat dit 1 a 2 weken in beslag zou nemen hadden we na 2 weken nog geen persoonsnummer (en dus geen aanvraag).... het begon allemaal een beetje spannend te worden aangezien ik 25-aug moet beginnen met werken.

Deze week dus enkele malen telefonisch contact opgenomen met het folkeregisteret (in de wachtrij.... dat is dus overal gelijk) en tijdens het laatste gesprek werd alles een beetje duidelijker.

De medewerkster vond het namelijk apart dat we 2 formulieren hadden ingeleverd. Tsja, dat was het advies in Hamar: 1 voor mij en 1 voor Minke & Xander. Deze formulieren moesten naar elkaar verwijzen door middel van het veld dat we getrouwd waren en dan kwam alles goed. De medewerkster vertelde dat dit het systeem in de war bracht en het daarom wel eens een grote vertraging zou kunnen hebben, het deed me denken aan circulaire b-65, alleen werd nu niet vrijgeleide a-38 afgegeven ;-)





Daarna heb ik contact opgenomen met de barnehage in Moelv waar we contact mee hadden voor de aanvraag van een barnehageplaats (op advies van de barnehage-konsulent van de gemeente) en die begon het probleem ook te zien en mompelde iets van "nou... dan is het maar te hopen dat je voor 25-aug een plaats hebt". Na enig doorvragen bleek dat die kans nihil was (vreesden we al) omdat de barnehages vol zaten en de wachtrij groot genoeg was om ons wellicht enkele maanden bezig te houden...

Na wat rondbellen (een halve dag) hebben we gelukkig toch een barnehage plaats gevonden in Nydal (vlakbij Hamar). Het enige is.... het is een naturbarnehage.



Wat is een naturbarnehage? Nou, eerst maar eens een kleine uitleg over de barnehages hier :) Een barnehage gaan kinderen heen als een soort dagopvang, maar is vaak ook nodig voor de kinderen voor het opdoen van sociale contacten / voorbereiding op de normale school. Bij een barnehage spelen kinderen veel buiten. En niet een beetje veel, erg veel... ook als het regent. Een naturbarnehage is het nog iets verder: de kinderen zijn buiten tenzij het niet anders kan, dus ook bij regen en ook bij -15C. Ietsjes anders dan de school in Nederland dus...

Donderdag zijn we (Xander en ik) wezen kijken - Xander zag het eerst niet zitten zo veel buiten, maar... wilde wel met andere kinderen spelen. Dit sloeg echter om in enthousiasme toen we er waren.
Een korte omschrijving: Midden in het bos is een flinke open plek. In het midden is een vuurplaats met bankjes er omheen, hier begint over het algemeen de dag. Daaromheen staan 4 gebouwen: Een 'extreem-weer' gebouw (goed geisoleerd, met kachels e.d.) met een keuken / opslag droge kleren, slaapplaats voor wie moe is, etc. Een 'knusse hut' met in het midden een houtkachel en er omheen banken bij de muur langs (het is een rond gebouw) en overal rendierenhuiden over de banken zodat ze lekker warm en gezellig kunnen zitten om verhalen te horen / vertellen. Een hobby-hut waar ze mogen zagen, hameren, knutselen, etc. Een half-open hut met daarin een 'buiten-keuken' en (hoe kan het ook anders!) een bbq. Hiernaast is nog een overdekte eetplaats. Daarnaast hebben ze er dieren (konijnen, op dinsdag een paard, een stukje verder in het bos varkens en nog wat kleinvee) en een flink bos. Ook gaan ze regelmatig 'op pad'. Daarnaast is het idee van een naturbarnehage is dat de kinderen ook leren via de natuur. Overigens zijn een paar basisvaardigheden die ze moeten leren het omgaan met vuur, messen, zagen en hamers. Lijkt wel wat op het lijstje van Nederland met dingen waar je kinderen liever niet mee bezig laat ;)

Omdat het zoveel buiten is moeten ze wel voldoende kleren hebben welke zijn afgestemd op het weer, maar dat is hier bij elke barnehage... ook de gewone barnehages zijn de kinderen halve dagen buiten, ook als het regent, ook als het koud is.

Xander ziet het iig helemaal zitten en maandag gaan we het maar eens proberen hoe het bevalt, als hij de andere kinderen ziet spelen / leren doet hij vast wel mee.

Donderdag was Minke ook laat thuis. Via het ziekenhuis waren er kaarten gekocht voor 'Sommerslagere' in Gjøvik. 2 jaar geleden toen we in Heggenes zaten hadden we er ook naar gekeken, maar waren we afgehaakt door de prijs, de afstand en het tijdstip (ivm Xander), maar nu was ze er dus wel heen geweest.

Het festival laat zich het beste vertalen als afwisselend muziek (80/90-er jaren) en caberet in een ontspannen sfeer met vooraf (gokje?)... een bbq (welke goed beviel). Het concert beviel goed en behalve de goede uitvoering van de muziek maakte ook de drank-kaart indruk (voorbeeld: 1 glas wijn, kr 65 / eur 8,15) - we moeten hier nog wat aan de noorse prijzen wennen :) Sowieso, het arrangement (bbq / concert) was normaal gesproken een eur.80, maar danzij de groepskorting via het ziekenhuis was dit nu een stuk goedkoper.

Alhoewel vooroordelen niet goed zijn werden ze hier overigens wel weer bevestigd, de noren worden een flink stuk losser met wat alcohol op. Overigens was het de volgende dag op het werk wel duidelijk dat een feestje door de week geen goed idee is, iedereen was vrij sufjes :)

Morgen gaan we maar eens regenkleding voor Xander kopen. En wollen ondergoed...

Geen opmerkingen: