vrijdag 26 juni 2009

Mei


In mei was het volop voorjaar. Alles wat groen moest worden, werd ook binnen 2 weken groen. Erg bijzonder om mee te maken. Ook werd het tijd voor wat plantjes en bollen te planten en dus opstap gegaan met Xander voor wat plantjes, erg was nog weinig wat tegen nachtvorst kon, maar met een stel violen stond het erg gezellig buiten.

Om wat aan onze groente voorziening te gaan doen, maar eens met de verhuurders overleg over een heuze groentetuin. Tja wie had dat ooit gedacht, Minke en bloemen, planten en ook nog een eigen groentetuintje. Na toestemming te hebben gekregen, in de kas gaan kweken. Toen was het wachten op de graafmachine, want deze zou de boomstronk verwijderen, naast de groentetuin. Niet alles gaat snel, maar naar een week of 6 werd het toch wel eens tijd.

Xander had het ondertussen erg druk op de barnehage met het oefenen van het feest, 17de mei. Ze gingen zingen, vlaggen en natuurlijk ook marcheren. Volgens de juffen op school was het ongeveer hetzelfde als koninginnedag, maar met een noors tintje. Uiteindelijk leek het veel op een ouderwetse Koninginnedag, eerst lopen in optocht (de kinderen zouden het touw vast houden zodat ze netjes in de rij zouden lopen. Xander was als enige die het tot het eind toe volhield, een echte doorzetter), zwaaien met de vlag. Bij het verpleeghuis langs om daar te zingen. Een heel stuk door Moelv in optocht, om te eindigen bij Mo-gård. Een oude boerderij met veel plaats voor iedereen. Na een toesprak, wat muziek van het muziekkorps en het volkslied, was het tijd voor taart, worst en ijs. De kinderen konden spelletjes doen (oud-hollandse ...kuch... noorse spelletjes). Iets wat de traditie is in noorwegen: iedereen loopt in klederdracht uit de regio waar je vandaan komt. En dat is een vrolijk bont geheel doordat veel noren verhuisd zijn naar andere delen van noorwegen.

Zahra groeit goed en wordt al een hele meid. Ze lacht er lekker op los en heeft ontdekt dat ze kan bewegen in de box door zich af te zetten. Zo kon ze zelf naar de speeltjes toe die ze leuk vind. Ook gaan de speeltjes van de hand in de mond. Op controle bij het consultatiebureau was alles goed. Mag gaan proberen met wat vaster voedsel. Aangezien Zahra dit niet erg vind eet ze in een paar dagen als een kwart appel of peer. En wat wortel of broccoli.

Om te wennen aan de grote school voor Xander, gingen de kinderen ook op bezoek naar de school waar ze gaan beginnen naar de zomervakantie. Xander keek er erg naar uit. Ook vond hij het erg spannend. Alles ging goed en hij had erg plezier op de nieuwe school. We wachten af hoe het verder daar mee gaat. We hebben voor Xander een aanvraag gedaan om nederlandse les te krijgen en extra hulp om de noorse taal te leren. Xander heeft zich nu leren schrijven. Eerst in spiegelbeeld, maar nu gaat het over het algemeen vanuit de juiste kant. Hij kent nu al aardig wat letters.

Belofte maakt schuld. En dus zijn we op een zaterdag in de auto gestapt om op "harrie" tur te gaan. Oftewel winkelen in Zweden. Xander wilde heel graag een stoel hebben van de Ikea, welke natuurlijk niet beschikbaar was in noorwegen. Xander had weinig geduld in de auto en wilde heel graag elke 5 minuten al in zweden zijn, maar helaas het duurt namelijk 4 uur. Inclusief een pauze omdat Zahra graag wilde eten. Bij de Ikea, was Xander snel klaar. Na een maaltijd nog naar de supermarkt geweest om grote inkopen te doen. Zweden is nu eenmaal goedkoper...
Op de terugweg toch besloten om nog langs Jack en Roelie te gaan, als we het tenminste konden vinden, want de tomtom liet ons weer eens in de steek. Maar na een tijdje toch gevonden. Erg verbaasd... :) maar na koffie en lekkere stroopwafels tegen het schemer worden weer naar huis gereden. Euh schemer.... dat is hier dus een uurtje of half elf 's avonds. Het was dus ook niet zo gek dat we een aantal elanden gezien hebben ;-)

De boot is deze maand veel uitgetest door Thomas. Hij ging graag even vissen op het meer. (Nog steeds niets gevangen :-)) En ook moest er optimaal gebruik gemaakt worden van de motor, dus er werd heel wat afgesteld. Xander vond het prachtig de boot en werd al een stuk zekerder in de boot. Het leukste vind hij het als er flinke golven zijn en hij er dan overheen stuitert met de boot. Zahra vind de boot erg slaapverwekkend,... of het schommelt gewoon lekker. Vanaf het Mjøsa ziet de omgeving er weer heel anders uit. En dat is erg leuk om te zien.

Ik ben druk geweest met de jeugdband, want deze zou optreden bij de konfirmasjon. Een soort van "belijdenis of kommune" op 14 jarige leeftijd. Ook een aantal van de band deden konfirmasjon. En erg moest nog aardig wat bijgeschaafd worden. Xander en Zahra gingen steeds mee. Zahra genoot van de aandacht van de tieners en Xander probeerde ook mee te spelen, om zijn manier. Wat ook wel gewaardeerd kon worden door de tieners. Op eerste pinksterdag was het dan zover. Alles ging redelijk goed, tot grote opluchting van ons als helpers. Na afloop zijn we bij Menno en Gea geweest voor de koffie en het gebak. Samen hebben we gewandeld, want Zahra had nergens zin in. (Het was ook erg warm +25) En afgesloten met een barbecue. Jurjen wilde graag komen logeren. En dus ging hij met ons mee. Hij heeft heerlijk met Xander gespeeld en op de skelter gezeten. Omdat het erg mooi weer was, maar het zwembad opgezet. Aan het eind van de dag, pannenkoeken gegeten met zijn allen.

Ik heb ook wat gesprekken gehad om weer aan het werk te gaan. Ben ook op bezoek geweest. Dat was erg gezellig. Ook had ik een plek voor Zahra bij de barnehage aangevraagd. Deze was in eeste instant afgewezen, maar naar het sturen van een klaagbrief was deze toch goedgekeurd. En kon ik in overleg verder gaan met mijn leidinggevende in Gjøvik voor werk. Ik kan 60% komen werken, wat ik graag wilde. Omdat ik dan ook 2 dagen thuis ben, om Zahra nederlands te leren.;-)
Ik moest voor eind mei een sollicitatiebrief schrijven om een vacature die er was in Oslo. Gjøvik valt namelijk onder Oslo, die heeft metname fincanciële voordelen. En dan zou ik een contract toegestuurd krijgen. Maar noren zijn nu eenmaal niet de snelste dus we wachten...

1 opmerking:

Jorien zei

Leuk om weer te lezen wat jullie allemaal beleven!
Groetjes Jorien