donderdag 4 juni 2009

Besmettelijk

Na onze vakantie konden we gelijk weer aan de slag. Thomas mocht weer aan het werk. Xander had vrij van de barnehage en ging met mij mee naar mijn "barselgruppe". Dit is een groepje van vrouwen, die allemaal in dezelfde periode een kind hebben gekregen en via het consultatiebureau een aantal gezamenlijke ochtenden hebben gehad. Het is dan de bedoeling om het groepje voort te zetten. We zijn maar met z'n vieren en het klikte vanaf het begin. We komen dan ongeveer 1 keer in de 2 á 3 weken bij elkaar. Het is een internationaal groepje, 2 noren en IJslandse en ik dan. We hebben 2 meisjes en 2 jongens, dus netjes verdeelt. We komen bij elkaar om te praten hoe het gaat en over van alles en nog wat. We eten een broodmaaltijd en je bepaald zelf wanneer je weer weg gaat.

Zahra werkt verwacht op het consultatiebureau voor haar eerste prik. Iets anders dan in Nederland, waar je toch al echt met 2 maand de eerste krijgt. De eerste 2 dagen leken prima te verlopen. Helaas begon ze daarna met overstuurde darmen en spontaan ontroostbaar huilen. Was niet meer in haar eigen ritme met drinken en slapen. Na een week krijg ze uitslag op de benen en het gezicht. Na 2 weken was alles weer normaal, van de ene op de andere dag. Gelukkig maar....

Xander was op de barnehage druk met het bakken van paasbrood, versiering maken voor Pasen en alles horen over Pasen. Ondanks dat de barnehage openbaar is, wordt er uitvoerig gesproken over de Bijbelse verhalen en de bijbehorende Christelijke feestdagen. Ook was er een ochtend met kofiie drinken voor de ouders en natuurlijk het gebakken paasbrood te proeven. Het Noorse paasbrood met wat verdwaalde rozijnen, verschilt nog al van het Nederlandse paasbrood.

Eind maart werd Xander verwacht bij de oogarts. Ik moest Xander daarvoor druppelen, iets wat niet leuk was. Maar hij hield zich een stuk beter dan in Nederland met het druppelen, ook omdat hij wist dat het moest. Toch lukte het mij alleen. Bij de oogarts bleek zijn bril prima te werken en de juiste sterkte te hebben. Maar zoals al bij de orthoptiste was gemeld deed zijn rechteroog het meeste kijkwerk. En moet hij nu elke dag zijn oog afplakken zodat zijn hersenen ook de signalen van zijn linkeroog verwerken.

Tijd voor een nieuwe vakantie, namelijk de paasvakantie. Naast kerst het enige andere hoogtepunt van het jaar voor noren. De meeste staan in deze week voor het laatst op de ski's. De andere geniet ervan dat de sneeuw verdwijnt. Wij hadden plannen om de omgeving te bekijken, maar daar kwam weinig van. Thomas bleek van zijn werkgever 2 dagen vrij te krijgen en witte donderdag en goede vrijdag zijn alle noren vrij, dus met een korte dag vrij vragen was hij de hele week vrij. Zoals gewoonlijk als Thomas vakantie heeft is hij eerst een paar dagen ziek. Nu dus ook... Helaas was het nogal besmettelijk en werk ik daarna ziek. Dus van weg gaan kwam niets. Ik was ondertussen nog druk voor de kerk. Er werd met Pasen een kort toneelstukje opgevoerd en ik zou helpen kleren naaien en vleugels maken voor de engel. Daarnaast is er de zaterdag voor Pasen altijd een uitdeelactie van de kerk op de skipiste Nordseter. Iedereen kan dan gratis een broodje krijgen en wat te drinken, warme of koude chocolademelk of warme ranja. Ik zou een viertal borden maken zodat het goed zou opvallen dat er gratis eten en drinken te halen was.
Thomas zou de broodjes meenemen en deze met de auto vervoeren naar de Nordseter. Bij de bakker dachten ze dat 600 broodjes, verpakt in gebaksdozen, niet in zijn auto zouden passen. Maar met de bank plat bleek het toch te passen. Is zijn zuinige Peugot 106 toch nog ergens goed in :-)

Bij de Nordseter aangekomen moest alles met de sneeuwscooter naar boven gebracht worden, en Thomas en Xander wandelden naar boven. Daar werd alles uitgedeeld aan de voorbijkomende skiërs. Voor de helpers werd er een vuurtje gemaakt om te grillen. Zonder worst kan een Noor nou eenmaal niet. Rond een boom werd alles uitgegraven, zodat er bankjes ontstonden, om op te zitten. En een plek voor het vuurtje. Na een dagje op de berg met een lekker zonnetje, kwamen Thomas en Xander roodverbrand thuis met grote verhalen over de sneeuwscooter, waar ze op de terugweg naar beneden hadden ingezeten. Ondertussen had ik een poging gedaan om een lekker paasbrood te bakken met spijs. Deze smaakte best wel goed, volgende keer moet de temperatuur van de oven een beetje lager om geen zwarte onderkant te krijgen ;-)

Met Pasen was Xander een soldaat op wacht bij het graf. Allemaal erg spannend en na wat oefenen ging het dan ook redelijk goed bij de uitvoering. Na de koffie bij de kerk verder niets gedaan, ik was nog niet fit.
2e paasdag zijn we met zijn allen naar lekeland gegaan. Xander was eerst een beetje bang en wist niet zo goed wat hij wilde doen, maar naar een paar rondjes samen met papa of mama ging het dan al een stuk beter. De meeste noren gaan op tijd naar huis om te eten en vanaf half 6 waren de overgebleven kinderen op één hand te tellen.

Na de Pasen ging alles weer zijn gangetje, Thomas aan het werk en Xander naar de barnehage. Xander leerde bij de barnehage alles over de lente. Ze hebben lentebloemen getekend en opgezocht in de omgeving inclusief het bos. Toch bleek Xander ook nog een staartje mee te krijgen van het griepvirus met als gevolg dat hij 2 dagen ziek thuis was. Zahra had haar portie wel gehad met de prik, en had dus nergens last van. Ze groeide lekker en begon alles te pakken om mee te spelen. Ze keuvelt al aardig in haar eigen taaltje. En houdt haar hoofd goed rechtop. Ook vind ze haar voeten erg interessant. Ze vind haar grote broer erg interessant, dit is gelukkig wederzijds.


Geen opmerkingen: