zondag 14 juni 2009

Bezoek

Eind april kregen we bezoek van Ramon, Annet, Tijn en Niek. Ze kwamen met het vliegtuig naar Noorwegen en met de trein naar Moelv. Na een vertraging konden we ze van het treinstation halen in Moelv met z'n vieren. Xander wilde zo graag mee, en dan past alles niet in één auto. Na de rondleiding door het huis, werk het tijd om 2 jongens naar hun bed te brengen, want het zou ook nog wel even duren voor deze 2 gingen slapen op Xanders kamer.


In het weekend hadden we tijd om samen dingen te doen en te bekijken. En voor de rest konden ze lekker op stap met de auto. Xander en Tijn hadden een favoriete bezigheid en dat was strijkkralen. Ze hebben dan ook heel wat uren besteed aan de strijkkralen. Vaak samen met de moeders, want sommige voorbeelden lijken heel mooi, maar waren nog wat te moeieijk. Vaak kwamen ze uit bed en voor het ontbijt waren ze druk aan het werk.

Samen zijn we nog naar de sneeuw geweest om te sleeën bij Kvitfjell. Tijn moest even wennen aan de sneeuw, maar even later was het lekker glijden en sneeuwballen gooien. Tja... het is maar water...
Genieten van het uitzicht met een glaasje drinken,... echt vakantie! Euh nee, dat is voor ons normaal. Tijn en Xander hebben nog even kunnen genieten van het zitten op de sneeuwscooter.

Xander heeft Tijn Lekeland laten zien. Klimmen, klauteren, glijen, ballenbak en nog veel meer. Zahra en Niek hebben nog even samen in de ballenbak gezeten. Zahra vond vooral de ballen lekker. Tijn durfde op de toren te klimmen, waar Xander niet helemaal op durfde. Xander durfde in de roze glijbaan, wat Tijn weer niet durfde. Kortom ze waren lekker moe toen ze thuis kwamen.

Een bezoekje aan de barnehage kon ook niet ontbreken. Tijn moest even wennen aan de kinderen. Maar met het buiten spelen kwam hij helemaal los. Xander vertaalde netjes voor Tijn als dat nodig was. Xander kreeg die dag ook nog bezoek op de barnehage van zijn niuewe juf. De kennismaking voor de volgende school waar hij in augustus naar toe gaat. Er wordt veel aandacht besteed aan het beginnen op school. Eerst komt de juf kennismaken, dan gaan de kinderen van de barnehage kijken op de school. En er komt ook nog een dag om samen de met de ouders te kijken.

Annet en Ramon gingen met de kinderen een dagje Oslo. Voor Xander was het een gewone dag, naar de barnehage. En Thomas moest werken. Ik was met Zahra thuis. Kon ik lekker aan rommelen, want ik had ook maar besloten om niet naar de training te gaan, want bij lekeland had ik een blauwe teen opgelopen. Tja het is nu eenmaal een kinderspeelparadijs. Minder geschikt voor volwassenen.

Gelukkig was het verder goed weer. En we hebben deze week dan ook maar eens de tuinstoelen te voorschijn gehaald. Om lekker van de zon te kunnen genieten. Het is ook zo koud in noorwegen :-)


We hebben een mooie opblaasbare boot gekocht met aluminium bodem. Thomas heeft deze in elkaar gezet en we hebben deze met z'n allen naar het meer gedragen. Hij is nog al zwaar, kilo of 80. Helaas was er nog weinig tijd om deze met zijn allen te testen. Bovendien was het meer nog bij lange na niet ijsvrij. Hier zou toch wel redelijk snel verandering in komen.

Na Ramon, Annet en de kinderen op de trein te hebben gezet, konden we ons klaar maken voor het volgende bezoek: Fokko en Rikje. Zij waren eerst in Oslo geweest en gingen via Moelv naar Stavanger, waar Fokko een congres had. Aangezien Xander al bijna door zijn voorraad strijkkralen heen was, hadden Fokko en Rikje een nieuwe doos meegenomen. Dit werd een succes, want ze werden meteen aan het werk gezet, door Xander.

Samen boodschappen gedaan, bij de boot en het meer gekeken en gewandeld met uitzicht over het Mjøsa-meer en ons huis. Na ruim een uur kwamen we bij het tankstation, waar we de wandelwagen even moesten tanken, stofzuigen en wassen. Xander vond het prachtig. Het werd uiteindelijk de wasstraat door de regen.

De volgende dag zijn ze mee geweest naar de kerk in Lillehammer. Hier was toevallig ook een Nederlands sprekende predikant, omdat hij een aantal jaren in Nederland had gewoond toen zijn vader predikant was in de noorse kerk in Rotterdam. Hij vertelde wel het een en ander in het nederlands, maar de preek was in het noors. Na het gebruikelijke koffie, gebak en broodfestijn gingen we weer naar huis. Xander vond de auto zonder motorgeluid maar gek en zat dan ook graag in de prius van Fokko en Rikje. Op de terugweg van de kerk hebben ze nog een eland van dichtbij bekeken. Die zie je nu niet meer zo vaak, omat er weer genoeg eten in de bossen te vinden is.

'S middags hebben Xander, Fokko en Thomas nog een rondje gevaren in de boot. Het ijs was al weer wat gesmolten. We hebben nog een heerlijk taartje gegeten,... mogen nog wel meer rondjes lopen van een uurtje of wat, om alles het lekkers weer kwijt te raken. Het bleef lekker weer en dus hebben we buiten gegeten. Zo zit je nog in de sneeuw en zo is het bijna zomer. Er komen al wat blaadjes aan de boom en ook het gras wordt groener. Het is al weer lekker lang licht.

Op maandagmorgen hebben Fokkko, Rikje en ik Xander naar de barnehage gebracht. Konden ze meteen even binnen kijken en zien waar Xander de dag doorbracht. Voor Xander was het even wennen dat het gewone leven weer begon. Het was erg gezellig met bezoek. Nog bedankt voor de lekkere nederlandse dingen.



Geen opmerkingen: