zondag 12 juni 2011

Overstromingen

De afgelopen tijd hebben we redelijk warm weer gehad en dat werd afgesloten met zware regenbuien (welke lang aanhielden). Het gevolg is dat er vanaf de bergen veel water komt en dus alles via de rivieren afgevoerd moet worden en dat is dus enigzins fout gegaan in het Gudbrandsdal (25km ten noorden van ons). Hier zijn grote overstromingen en om de schade te beperken hebben ze de sluizen van de dam open gedraaid en komt er dus veel water richting het Mjøsa (waar wij aan wonen). Afgelopen nacht is het waterpeil in het meer bijna een halve meter gestegen... Vandaag zijn we nog een stukje het gudbrandsdal in gereden (via een bergweg) en het is daar een puinhoop. NRK heeft een video gemaakt met beelden vanuit een helicopter.





Het waterpeil in het gudbrandsdal is nu aan het dalen (er kan meer afgevoerd worden dan er bij komt), maar er komt nog steeds veel water het mjøsa in. De verwachting is dat het waterpeil nog een 4 a 5 dagen blijft stijgen en ca 1 meter onder het niveau van 1995 komt. Dit houdt in dat het water dicht bij de woning zal komen, maar we nog steeds een 4 meter hoogteverschil hebben met waar onze woning staat. Naar verwachting zullen wij geen direkte problemen hebben behalve dan dat er wegen afgesloten zijn, en sommige delen dichtbij het water over zullen stromen. Strandtorget (winkelcentrum in Lillehammer) zal waarschijnlijk wel te maken krijgen met overstromingen (als het meer nog een halve meter stijgt is 1 toegangsweg al afgesloten) maar gelukkig staan de meeste gebouwen op ruime afstand van het water en zullen er niet veel mensen geevacueerd worden hier.

5 opmerkingen:

ajm.vandeutekom zei

Dag Thomas,

Dit zijn wel heftige berichten.
Wij, Els in Anton, gaan Donderdag naar Nordseter, vanuit Oslo. Is dit gewoon te bereiken of zijn hier ook problemen? ik kan via de berichtgeving van Holland niet echt achter komen.

Thomas zei

Momenteel is het geen enkel probleem om naar de Nordseter te rijden, maar als de berichtgeving klopt dat het waterpeil nog een poosje stijgt zou het wel eens kunnen zijn dat de afrit naar Lillehammer (E6 Lillehammer, vlakbij Strandtorget winkelcentrum) dicht zou kunnen gaan. Kans lijkt me klein, maar een mogelijkheid.
Als je zeker wilt zijn dat je geen problemen tegenkomt rij je vanaf Oslo naar Lillehammer, bij Moelv ga je er af en neem je de weg aan de oostkant van het mjøsa (Turistveien, oude E6) naar Lillehammer en ga je daarna in Lillehammer zelf naar de Nordseter.

Dan verwacht ik geen problemen, goede reis!

ajm.vandeutekom zei

Hartelijk dank voor de gegeven informatie. kunnen we nog wat meenemen uit holland? groeten, Els en Anton.

Thomas zei

droog weer graag :)
Gisteren was het heerlijk droog en zonnig, maar het regent nu weer en de verwachting is ook dat het blijft regenen. Mjøsa blijft dus nog even stijgen en komt iets hoger dan ze eerst van uit gingen, het is enigzins onzeker. Maar het zou kunnen zijn dat een deel van de E6 tussen Hamar en Moelv dicht gaat, maar dan komt er een omleidingsroute. Strandtorget in Lillehammer en Vikingskipet in Hamar komen waarschijnlijk blank te staan....

Maar gaan jullie verhuizen naar Noorwegen of gewoon op vakantie/bezoek?

ajm.vandeutekom zei

Wij gaan "gewoon" met vakantie. deze reis hebben wij tijden geleden reeds besproken. Je weet, dat als je zon wilt hebben, je naar Italië moet gaan. maar zoveel water, daar hebben we niet op gerekend. Van dag tot dag maar bekijken waar we naar toe kunnen. Na een paar dagen gaan we verder richting Voss.
In ieder geval bedankt voor de aanwijzingen. we zullen er gebruik van maken. Hopelijk kunnen we het droge weer mee nemen naar Noorwegen. Groet, Els en Anton.